Rivijera Brodarica – Krapanj

Brodarica – malo mjesto smješteno uz obalu uz Jadransku turističku cestu, omeđeno gradom Šibenikom i hotelskim naseljem Solaris na sjeveru, Morinjskom zaljevom na jugu te mnogim otocima i otočićima na zapadu. Udaljeno je 6 km od najbližeg gradskog središta. U mjestu živi oko 3.000 stanovnika. Mještani se uglavnom bave turizmom, ribolovom, spužvarstvom i poljoprivredom. Ljeti broj stanovnika naraste i do 5 – 6 tisuća. Mjesto je okrenuto prema devet otoka i otočića koji čine lagunu te prema Morinjskom zaljevu koji je mrjestilište riba. Boćata voda zaljeva omogućuje uzgoj svih oblika školjaka. Sjeverni dio zaljeva je bogat naslagama ljekovitog blata. U mjestu i na obližnjim otocima nalaze se manje kamene i pješčane plaže. Brodarica kao i otok Krapanj imaju tipičnu mediteransku klimu. Temperature ljeti se kreću oko 30 C dok zimi rijetko padaju ispod nule. Najčešći zimski vjetrovi su jugo i bura dok ljetne vrućine “hladi” maestral, vjetar koji puše sa zapada. Uz ovakvu klimu prisutna je mediteranska vegetacija koju karakteriziraju borove šume i niska raslinja. U široj okolici posebnu zanimljivost čine nacionalni parkovi Krka i Kornati. Od kulturno povijesnih spomenika najpoznatija je katedrala Sv Jakova u Šibeniku. Hotelsko naselje Solaris (udaljeno 1,5 km) sadrži brojne sportske terene.

NP Krka

Krka je jedna od najljepših rijeka mediteranskog krša. Dio Krke je 1985. proglašen nac. parkom. Rijeka privlači pozornost ljepotom toka kojeg presijecaju sedrene barijere tvoreći prekrasne bukove, slapišta (najpoznatiji su Skradinski buk i Roški slap) i jezera. Raskošne spilje, gudure, litice te brojne biljne i životinjske vrste čine jedinstvenu prirodnu cjelinu. NP nastanjuje više od dvjesto vrsta mediteranskog i submediteranskog bilja kao i brojne životinjske vrste.

NP Kornati

Raskošan arhipelag koji se prostire na oko 300 km2 te obuhvaća oko 148 otoka, otočića i hridi te je 1980 godine proglašen NP. Brojni otoci, otočići, uvale čine ovaj dio Jadranskoga mora rajem za nautičare te za sve ostale ljubitelje prirode. Ovaj park je dom brojnim vrstama riba, školjaka, koralja, spužava i drugim morskim organizmima. Otočje nije naseljeno, nema izvora pitke vode te ima nisku vegetaciju. Najbliže kopno je u mjestu Murteru. Na otočju postoje male kućice koje su služile stanovništvu za skrivanje od nevremena i za odmor nakon rada u škrtim poljima u kojim se uzgajaju masline i smokve. Danas je park poznato izletničko središte. Do spomenutih NP iz mjesta se organiziraju pojedinačni ili grupni jednodnevni izleti budući da je NP Krka udaljena 15 km dok su NP Kornati udaljeni 18 km.